Life is what happens to you while you're busy making other plans./Lennon

om Lojsan, som fick diagnosen ALL - Leukemi i aug 2008; när hon var 16 år, och om hur vardagen i vår familjtorsdag 29 januari 2009

Påfyllning av (b)loggen, enligt uppdrag

Nu har vi varit på sjukhuset i nästan 2½, två och ett halvt, dygn.

Tisdagen var ganska behandlingsintensiv men ändå utan stress. Först när vi kom blev det blodprov i armen (hade glömt att Emla innan vi åkte), frukost för Lojsan, som var fastande till provet, följt av inskrivning (prata med doktorn). Sätta porten och vid 11:30 var det dags för LP med Methotrexate, under lustgas. Gick tydligen jättebra enligt lustgaserskan, själv var jag inte med då doktorn hade demonstration för två unga läkare så det var trångt ändå i det lilla rummet.

Lite sen lunch eftersom sängläge är anbefallt en stund efter LP.

Härefter påbörjades ”uppvätskning” (elektrolytbalansering ). Lojsan förberedde kommande dagar med böcker etc, och träffade Ragnar Ök. Fick asparaginase (spruta i benen). Själv gick jag ner till centrum och bunkrade lunch för några dagar framåt. Middag och start av methotrexateinfusionen. Allt enligt plan!

Onsdag, vi sov länge för det var ju lite springit med allt kissande på natten. Lojsan pluggade alltmedan pumpen jobbade på med methotrexatet. Den mycket uppskattade matte/fysikläraren kom till Lojsan och körde ett fysikpass med bl a vektorer som nytt begrepp. Jag lånade den fina cykel som donerats, från en minnesfond, till barncancerföreningen och tog en tur ner runt värmeverket och slank in och handlade lite reservdelar till den gamla bilen. Lojsan fortsatte plugga Spanska. Ett dygn med methotrexateinfusion var klart till middagen. Nu är det bara att invänta att koncentrationen i blodet av methotrexate går ner under 0,2.

Idag, torsdag, blev det lite raskare start. Koncentrationsvärdet var anständigt men ändå så högt att ökad hastighet på droppet anbefalldes, så Lojsan blev ganska grym. Men syster Brum följde upp på ett bra sätt! Matteläraren kom till kl 10, plugget igång igen.

Ragnar Ök, titel enligt namnskylten PRAO, bullrar in på salen. Han bär röda byxor, grön kavaj, svart hög hatt och en rejält röd näsa. Pratar en massa strunt men uppvisar en fantastisk fingerfärdighet med kortleken. Det slutar med att vi får chokladkola under förnedring av den stackars föräldern. ”Ragnar” ingår förstås i teamet sjukhusclownerna, mycket proffsiga!

Fortsatte matten på egen hand efter lunch. Det har kissats för lite under dagen enligt listan, kontrollvägning följs furix -( nåja bättre än att få det till natten. Koncentrationen sjunker i alla fall tillfredställande. Jag, som kunde gå ut, rastade mig lite på kullen upp till ”Sten-Sture” och fortsatte ut på Polacksbacken. Där besökte jag den kasern där jag en gång i tiden nötte trapporna i kungens grönkläder. Vårt logement är numer undervisningssal, dagrummet är föreläsningssal och telegrafisalen är terminalrum.

/Faren

3 kommentarer:

Anonym sa...

Oj vad ni hinner med, verkar ha varit lite stressigt som sagt. Hoppas att ni snart är på hemgång. Kram och hälsningar från oss och de boende i "Vinterstaden".
Bambo

mammanonna sa...

Snygg tabell! Men det är ju jag som är Excelfantasten i familjen! Ses snart.

momofa sa...

Oj oj vad ni är duktiga !Faren som skriver,moren som listar och tabellar och inte minst Älskade Lojsan som står ut med allt.Kom att tänka på Doris Day och låten (hur det nu stavas)Ce sera sera.På svenska heter den Det som sker,det sker.Låg och "tänkte"den nästan hela natten och på Lojsan.Ibland blir man lite allvarlig också.Kul med han clownen för man måste få skratta och vädra lungorna,det är nyttigt sörrö !Kramar