Life is what happens to you while you're busy making other plans./Lennon

om Lojsan, som fick diagnosen ALL - Leukemi i aug 2008; när hon var 16 år, och om hur vardagen i vår familjfredag 15 augusti 2008

Operationsdagen


Lojsan vaknar och duchar igen. Har tid på op 8:15. Sövningen går bra som vanligt.
Jag träffar Fru och Frk C-son på fiket och berättar om Lojsan. Självklart får Bror vara där när han vill och vi behöver. Skönt att veta att han kan få en fristad hos "bästisen". Tack!

Lojsan vaknar ca 11 och har rejält ont. Får en skvätt morfin och som nar om. Vaknar en timme senare och mår bättre. Hon blir kvar till 13 eftersom såret blöder lite. Det är ju förutom insättningen av porten lite "plastikopererat så det är lite blodigare än vanligt.

Direkt från op till rtg, ska kolla att alla slangar ligger som det ska. Tillbaks på avd igen ca 14.

Hon hinner lagom pigga på sig och äta lite fil så köas det utanför dörren. Först Dr F som berättar att det är helt klart nu att det är ALL. I morgon börjar behandlingen och det blir hjärtrtg också. Och vi ska få detaljerad info om behandlingen, schema och så.

Sen kommer kirurgen som fixade porten, en jätterar kvinna som verkligen visar att hon förstår att ärret var ett problem. Hon har sytt ihop det med 19 styg och "jättetunn tråd" för att det ska bli fint. Hon kommer själv upp och tar stygnen när det är dags.

Därefter pratar vi med skolkontaktsköterskan , ET, som berättade vad hon kan hjälpa till med. Bla är det viktigt att Lojsan kan ta sig till och från skolan enkelt, så att hon inte låter bli att åka dit bara för att själva resan är besvärlig. Och så är det det här med infektionskänsligheten... Så hon ska ha skoltaxi. Och så kommer ET att åka till skolan och berätta för personalen vad Lojsan har, hur det kommer att yttra sig och påverka Lojsans skolgång och hur de kan /ska hjälpa henne bäst. Hoppas att det blir bra.

Sen påbörjas förberedelser inför själva behandlingen. Lojsan får vätskedropp (5 l/dag) eftersom de utslagna cellerna ska kissas ut så behöver hon ha mycket vätska i systemet. Hon får också en tabelett som ska skydda njurarna möt leukemicellerna och påskynda genomgången.

Lojsan är trött på rummet och går och sätter sig i ungdomsrummet och internetar lite. Hon är glad och pigg som vanligt, vi är glada så länge det varar.

Hon får en låååång sladd till droppet eftersom det blir mycket kissande i natt.

Inga kommentarer: