Life is what happens to you while you're busy making other plans./Lennon

om Lojsan, som fick diagnosen ALL - Leukemi i aug 2008; när hon var 16 år, och om hur vardagen i vår familjtisdag 21 oktober 2008

Njurar och blod

I går fick vi ett brev med en kallelse att Lojsan skulle vara på avd kl 8:00 idag. Hmmm, framförhållning... Men vi va ju lite beredda så det gick.
"Njurfunktionsundersökning - hur mycket blodplasma renas av nurarna varje minut.
En radioaktiv substans, krom (51Cr), kopplad till ämnet EDTA, sprutas in i blodet. Detta utsöndras enbart via njurarna. Genom att ta blodprover på bestämda tidpunkter under de närmaste timmarna, kan man mäta hur snabbt 51Cr-EDTA försvinner från blodet. Efter ca tre timar är koncentrationen av 51Cr- EDTA i blodet ungefär lika låg som före undersökningen."
Det är tredje gången hon gör detta. De två förra gångerna va hon 2½ år. Det känns inte roligt att de sprutar in radioaktiva ämnen i blodet på ens barn, och när hon va liten så kändes det riktigt farligt. Och fortfarande - hur mycket klarar kroppen egentligen? Hursomhaver, undersöningen gick bra, resultatet får vi senare. När Lojsan sen kom upp till avd igen (njurhistorien gjordes på annat håll) så visade det sig att hon hade lågt blodvärde och behövde fylla på lite. Nu tar ju det lite tid, först så ska det göras en blodbastest (2 tim), sen ska blodet beställas och hämtas (1-2 tim), värmas upp (½-1 tim) och ges (½ tim/påse). Men eftersom de känner Lojsan så snabbade de upp processen med lite genvägar så det tog totalt bara 3½ timme. Tacksamt!

Batterislut - bäst att publicera!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är ju snällt att bror tänker på faren, han har ju önskat sig en ny bil i många år. Vi får väl gå till Barnens hus till jul. I alla fall var det trevligt att tala med en kvittrande Lojsan i telefon och höra att det hade funkat bra i går. Men vi får tydligen skjuta på kroppisarna en tid. Du vet väl att man kan göra jättegoda kroppisar med svamp och lök?
Hälsningar från oss i norr.
Bambo

momofa sa...

Hej!Man borde nog ha en" smula" högre medicinförståelse för att fatta ,det är inte lätt att förstå det man inte begriper.Allt jag kan fatta är att;det är svårt och jobbigt och att allt tar sin tid .Älskade Lojsan,Du är ett fenomen!!!!Men hallååå.Skämma bort vaddå?Har ni tagit nån skada eller?Ge barnen vad barnen behöver + lite bonus.Momofa har talat.