Life is what happens to you while you're busy making other plans./Lennon

om Lojsan, som fick diagnosen ALL - Leukemi i aug 2008; när hon var 16 år, och om hur vardagen i vår familjsöndag 28 december 2008

Första omgången klar

Jess, då har vi fixat de första fyra Cytosardagarna. Det har gått väldigt bra, det tar ungefär 20 minuter.
Cytosaret förvaras kylt så vi tar fram det någon timme innan så det inte är iskallt.
Sen är det noggrann handtvätt och spritning av porten.
Lojsan fick nål i porten den 23e som sitter kvar så vi börjar med att kolla att porten fungerar, sprutar in lite koksalt och drar upp igen så att vi ser lite blod.
Därefter är det dags för Cytosaret: vi bara skruvar ihop kopplingarna och låter det vara. Efter 15 minuter så kopplar vi ifrån.
Vi sprutar in resten av koksaltet och avslutar med en spruta heparin. Klart!
Och så här det det ut:

2 kommentarer:

Jessika sa...

när man som allvarligt eller kroniskt sjuk använder ordet "bara" som hur man kopplar ihop allt och sedan bara låter det vara, beskrivningen av hur man förbereder för cellgiftet och sedan ja, sen låter man det vara och sen är det klart. Man vänjer sig för alldeles för mycket på alldeles för kort tid.

mammanonna sa...

Jo, tyvärr så är det så. Det är ibland svårt att balansera verkligheten och inte trivialisera det som är allt annat än trivialt. Just nu så är vår upplevelse att det jämförelsevis är "bara" att vi kan ge medicinen hemma då alternativet är att åka 20 mil/dag i 8 dagar... Här på bloggen försöker försöker jag "släta ut" händelserna lite; dels med hänsyn till Lojsan som inte vill att jag är alltför detaljerad, men också för att det är både kända och okända läsare och det är svårt att veta var jag ska lägga nivån. Det svåraste är dock när jag ska berätta för någon om Lojsans sjukdom - jag måste alltid välja läge. För mycket och man kan tro att jag är mytoman och för lite så förstår man inte allvaret i det hela. Du vet ju själv hur det är, det är nog svårt för andra(odrabbade) att sätta sig in i det. Gott nytt år - hoppas nyårsdesserten blir lika lyckad som julens;)